Sunt sentimentele in fond doar instincte animalice?

Traim intr-o societate a vitezei in care instinctele, intuitia si reflexele pot deveni fie calitati, fie defecte. Oamenii sunt din ce in ce mai bine pregatiti , iar cei care se desprind din randul multimii trebuie sa aiba aceste abilitati care, in general, sunt innascute.

De multe ori ne intrebam ce ne face pe noi oameni, ce ne face diferiti fata de animale. Inca din antichitate, filosofii au incercat sa defineasca natura umana. Pe cand filosofi precum Sofocle nu s-au avantat cu capul inainte in fata necunoscutului, sau in fata unei incercari atat de complexe, alti filosofi precum Platon au luat in ras aceasta misiune spunand ca oamenii sunt gaini fara pene , cu unghii late. Aristotel spune ca suntem niste fiinte sociale, pe cand Pascal afirma ca suntem nenorociti viermi de pamant care ne cunoastem destinul tragic, caruia ne opunem precum se opune Sisif al lui Camus pedepsei date de catre zei.

In toata invalmaseala asta in care toata lumea are cate o parere suntem noi, astia multi, care vrem sa ne consideram ceva mai mult decat niste animale si care ne revoltam la gandul ca am putea fi comparati cu niste biete dobitoace. Eu nu incerc sa definesc omul, pentru ca nu sunt in masura sa o fac in locul altora. Ma pot defini pe mine ca pe o fiinta rationala, care are abilitatea de a crea, care traieste intr-o societate si se adapteaza acesteia si care are sentimente. Ceea ce ma aduce inapoi la esenta problemei despre care vreau sa vorbesc astazi: ce sunt sentimentele?

DEX-ul ne informeaza foarte stiintific si la obiect ca sentimentul este: un proces afectiv specific uman, care exprima atitudinea omului fata de realitate; simtamant, dar este oare chiar asa?! Spuneam mai devreme ca suntem diferiti de animale prin faptulca traim intr-o societate careia ne adaptam, fie ca asta ne face mai buni, fie ca ne face mai rai. Dintre toate trasaturile umane pe mine ma facineaza egoismul(stiu suna foarte ciudat), insa toti oamenii sunt egoiti , chiar si in clipele in care facem lucruri pozitive o facem pentru a capata un bine personal, dupa cum, in fond, spune si utilitaristul J. Stuart Mill, care considera binele colectiv drept o trasatura morala.

In fond a fi egoist nu inseamna neaparat a face rau, ci doar ca te avanti intr-o goana dupa binele personal, prin care se afiseaza o multitudine de sentimente, pe care nu are sens sa le enumar aici pentru ca le cunoastem cu totii. Sentimente precum ura, iubire, prietenia devin stari de lunga durata influentate de izbucniri impulsive (sentimente de durata scurta, stari emotionale) precum tristetea, bucuria.

Cu alte cuvinte, iubim o persoana care ne face bine, in schimb uram o persoana care ne face rau. Asadar raporturile cu cei din jur depind de aportul de bine/ rau pe care il aduc in viata noastra. Suna destul de logic, nu?

Iubirea/ura devin in fond, instincte de aparare/conservare, in functie de care ierarhizam persoanele care ne inconjoara, insa daca incercam sa ne pastram obiectivitatea vom vedea ca animalele au acelasi comportament desi mai putin dezvoltat ca noi(ele nu ajung la sentimente de lunga durata precum ura/iubirea0, de exemplu : un animal care este atacat se protejeaza, in schimb cand este mangaiat se alinta in semn de multumire. Sunt tot reflexe pe care noi, oamenii le mostenim. Putem spune asadar, ca scara evolutiei nu iarta pe nimeni si ca nu ne putem considera superiori doar pentru ca suntem oameni, in fond animalele ne-au demonstrat ca sunt mai loiale decat oamenii.

Este adevarat ca animalele pot ajunge sa arate afectivitate si recunostinta fata de mana care le hraneste, insa sentimentele se deosebesc de aceasta afectivitate prin profunzime si durata, poate chiar complexitate.

Concluzia ar fi ca sentimentele umane sunt rezultatele unor actiuni generate de factorii exteriori, la fel ca si afectiunea pe care animalele o dezvolta fata de stapan, dar omul se demonstreaza capabil de a trece printr-o gama larga de emotii,stari sufletesti , care este foarte probabil sa aiba sa baza de evolutie chiar instinctele animalice.

Leave a Reply